Auto’s, vrachtwagens, treinen, industrie, bouwwerven, alarmsignalen, vuurwerk, schreeuwende mensen, noem maar op ; allemaal brengen ze geluiden met zich mee die ten koste van onze oren kunnen gaan. Ze kunnen ervoor zorgen dat de fijne haarcellen in het binnenoor steeds meer verloren gaan, wat tot gehoorverlies leidt.
Niet iedereen draagt zowel op de werkvloer als in zijn vrije tijd voldoende bescherming tegen geluid. Nochtans kan bijvoorbeeld luide muziek de pijngrens (komt voor bij ongeveer 120 dB) gemakkelijk overstijgen en het gehoor beschadigen.
Ogen en oren zijn 2 cruciale zintuigen die we bewust of onbewust gebruiken om informatie te verzamelen. Waar de ogen beperkt zijn tot het gezichtsveld, luisteren oren naar alle kanten. Maar geluid en oren zijn niet voldoende om te horen. Het geluid moet niet alleen waargenomen worden, wij moeten het ook kunnen herkennen en interpreteren, horen dus.
Horen… is het verwerken van informatie, en ook dat doen we zowel bewust als onbewust.
Interesse voor het volledige verhaal?
Hebt u reeds een login, klik dan op de navigatietoets 'Blog meer' en ontdek het volledige dossier. Indien niet, neem vandaag nog een lidmaatschap op de Technische dossiers van Febelsafe.
Wat doen?
Stuur vandaag nog het Febelsafe-secretariaat (Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.) een mailtje.