Duurzaamheid en circulariteit zijn sleutelbegrippen in de transitie van de Europese industrieën. In dat kader schreef de Europese Commissie vijf jaar geleden een opdracht uit om Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) te ontwikkelen voor Apparel & Footwear.
Een externe consultant kreeg deze opdracht toegewezen en presenteerde op 25/06/2025 in Brussel de finale versie van het resultaat: PEFCR v3.1 – een voorgestelde gemeenschappelijke methode om de milieu-impact van textielproducten te meten en te vergelijken.
De ambitie achter dit systeem is terecht: transparantie, onderbouwde claims, en stimulansen voor duurzamer ontwerp.
Maar van theorie naar de praktijk blijkt de huidige aanpak vaak te complex, te administratief zwaar en onvoldoende afgestemd op de realiteit van productie & gebruik in de sector.
Om van deze goedbedoelde maatregel nu een werkbaar instrument te maken, is echter bijsturing nodig — met aandacht voor proportionaliteit, sectorale draagkracht en praktische toepasbaarheid.
Download onze positie paper (NL/FR/EN) -: zie hieronder
Expertise binnen de veiligheid en welzijn met kerntaak restrisico’s afdekken.
Het kwalificeren van experts op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de juiste veiligheids- en welzijnsnormen worden nageleefd. Zo worden de dragers, o.a. de werknemers niet alleen optimaal beschermd tijdens het werk, maar ook in de privésfeer. De experten leveren bewijs van diepgaand begrip rond de producten en hun toepassingen, alsook van de relevante regelgeving, veiligheidsprotocollen en industrienormen.

Waardevolle contacten
Febelsafe is de digitale en/of fysieke ontmoetingsplaats voor en door professionals rond persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen.
Exclusieve informatie uit binnen- en buitenland
Door kennisoverdracht worden leden in staat gesteld om te anticiperen op - en/of bij te blijven met - de laatste ontwikkelingen binnen de sector.
Uitstraling van vertrouwen en expertise
De verbondenheid met Febelsafe straalt vertrouwen en expertise uit, wat potentiële klanten, werkgevers en partners geruststelt over de kwaliteit van de professional.
Een niet traditionele aanpak is noodzakelijk voor deze nichesector met een mogelijke grote economische impact.
Fabrikanten, distributeurs, dienstverleners en professionele eindgebruikers van veiligheid en welzijn vallen onderling onder diverse traditionele sectoren. Het streven naar veiligheid en welzijn van elk individu is de gemeenschappelijke noemer. Deze noemer is nu net de bestaansreden van Febelsafe.
Laatste nieuws
OSHA Newsletter July 2025
Op 4 en 5 juni 2025 nam Febelsafe deel aan de Textiles Recycling Expo in Brussels Expo.
Tijdens het panelgesprek “Durable and Sustainable: Challenges and Opportunities of Circular Workwear” deelde Jo Van Landeghem, Deputy Secretary General van Febelsafe, onze visie op circulaire werkkleding.
Met dank aan:
Ivan Decueninck (Sioen Industries)Maxime Fougère (Resortecs)Nicky Bunce (moderator)Onze kernboodschappen
“Workwear comes in different shapes and sizes, functions and legal obligations.”
Vanuit Febelsafe pleitten we voor een heldere onderscheiding tussen PBM en niet-gereguleerde werkkleding.
Die nuance is essentieel: circulaire oplossingen kunnen niet zomaar uniform toegepast worden op alle soorten kleding.
“It’s safety first — not a ‘circularity fits all’ verhaal.”
We legden dit uit aan de hand van ons PPE & Co-model, dat de verschillende categorieën in kaart brengt.
Onterecht hergebruik of foutieve inzameling van PBM kan immers risico’s creëren voor gebruikers of het milieu.
De grote uitdagingen
Een versnipperde waardeketen,Geen structurele take-back systemen,Aankoopbeleid dat nog te vaak focust op laagste prijs,En het gebrek aan normen voor circulaire PBM.
Maar ook kansen
We signaleren duidelijke innovatiebewegingen:
Digitale productpaspoorten (DPP),Modulaire PBM-ontwerpen,Actieve demontage-technologieën,Groene overheidsopdrachten op basis van TCO,En het debat over een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) voor PBM.
Oproep tot sectorale samenwerking
Om veilige én circulaire oplossingen te ontwikkelen, hebben we één ding nodig: samenwerking.
Ontwerpers, gebruikers, onderhoudspartners, recyclagebedrijven en overheden moeten de handen ineenslaan.
Bij Febelsafe en FBT zetten we dit traject verder binnen het Care4Safe-programma.
Interesse om mee te werken? Contacteer ons via info@febelsafe.be